SANATTA RENKLERİN GÜCÜ: RENKLERİN GİZLİ ANLAMINI KEŞFEDİN!
RENK NEDİR VE NASIL OLUŞUR? Sanatta renklerin gücü, yalnızca estetik bir unsur değil, aynı zamanda duygularımızı ve algımızı yönlendiren bir anlatım aracıdır. Van Gogh’un sarısı, Picasso’nun mavisi, Warhol’un renk oyunları……
Okumaya Devam EtXİAN’DAKİ GİZEMLİ KORUYUCULAR: TERRAKOTTA ASKERLERİ
Asırlar boyunca sırlarını saklamış antik Çin medeniyeti, gizemli ve büyüleyici bir mirasa sahiptir. Bu zengin tarih içinde, Xian şehri, adeta bir zaman kapsülü gibi, eski Çin’in gizemlerini muhafaza eden eşsiz…
Okumaya Devam EtVANİTAS : VAROLUŞUN MELANKOLİK PORTRESİ
“Ölüm, canlılar ile ölüler arasındaki sınır çizgisinden başka bir şey değildir. Dolayısıyla hem canlıları hem de ölüleri etkilemektedir.” Jean Baudrillard Vanitas, Latince’ de ‘boş’, ‘beyhude’, ‘değersiz’ anlamına gelir ve bu…
Okumaya Devam EtSTONEHENGE: ZAMANIN DERİNLİKLERİNDEKİ BİLİNMEYEN
Antik dünyanın en büyük yapılarından biri olan Stonehenge, çağlar boyunca gizemi ve büyüsüyle insanları etkilemeye devam etmiştir. Stonehenge, muhtemelen Neolitik dönemin en ikonik yapısıdır. Bu dev taş çemberi, Sakson dilinden…
Okumaya Devam EtATATÜRK’ÜN SANATA TUTTUĞU IŞIK
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK sanata son derece değer vermiş bir devlet kurucusudur. Devletleri kurup, onlara yeni bir yön veren insanların, başardıkları işlerin büyüklüğüyle orantılı olarak diğer…
Okumaya Devam EtGustav Klimt’in Son Başyapıtı Avrupa Müzayede Rekoruyla 94.3 Milyon Dolara Satıldı!
Gustav Klimt’in Son Başyapıtı olan “Dame mit Fächer” (Yelpazeyle bir Kadın), Sotheby’s Londra Modern ve Çağdaş Akşam Müzayedesi’nde 74 milyon sterline (94.3 milyon dolar) satılarak Avrupa’da müzayedeyle satılan en pahalı…
Okumaya Devam EtARKAİK DÖNEM YUNAN TAPINAKLARI
Yunan Uygarlığı dönemlerini dört ana bölüme ayırmak mümkündür. Bunlar Karanlık Çağ- Yunan Orta Çağı (İ.Ö. 1100-700), Arkaik Dönem (İ.Ö. 700-500), Klasik Dönem (İ.Ö. 500-300) ve Hellenistik Dönem’dir (İ.Ö. 330-30). Arkaik…
Okumaya Devam EtELÇİLER, HANS HOLBEIN
Hans Holbein (1497/8-1543) Almanya’nın güneyindeki Augsburg’da doğdu. Fresk, gravür gibi eserlerinin yanı sıra, farklı malzeme ve tekniklerde üretimleri de oldu. İtalya, İngiltere gibi ülkelere seyahat eden Holbein, Elçiler tablosunu İngiltere’ye…
Okumaya Devam EtEMPRESYONİZM NEDİR?
Empresyonizm nedir? Empresyonizm diğer adı ile İzlenimcilik 19. yüzyılın ikinci yarısında Fransa’da ortaya çıkan bir sanat akımıdır.
Okumaya Devam EtFEBRUARY KELİMESİ NEREDEN GELİYOR?
Şubat kelimesi dilimize Süryanice kelime olan “Şabat” sözcüğünden gelmiştir. Şabat kelimesi “dinlenilen gün” anlamına gelir. Anadolu Süryanileri tarım topluluğudur ve kış mevsiminin son ayı olan şubat ayında hava şartlarından ötürü…
Okumaya Devam EtWILLENDORF VENÜS’Ü İLE TARİH ÖNCESİNE YOLCULUK
Willendorf Venüs’ü olarak adlandırılan bu çıplak kadın figürü İÖ yaklaşık 28.000-22.000 tarihleri arasında yapılmıştır. Yaklaşık 11 cm boyutlarındadır. Bu taşınabilir kadın figürüne Venüs ismi, 1908 yılında Avusturya’nın Willendorf kasabasında bulunduğunda…
Okumaya Devam EtSALVATOR MUNDI’NİN KOPYASI POLİS TARAFINDAN BULUNDU
İtalyan polisi, Leonardo da Vinci’nin Salvator Mundi adlı eserinin 500 yıllık kopyasını bir baskın esnasında Napoli’deki bir apartman dairesinde buldu. Tablonun kaybolduğunun farkında olmayan yetkililere tabloyu teslim ettiler.Yetkililer Leonardo da…
Okumaya Devam EtJANUARY KELİMESİ NEREDEN GELİYOR?
Ocak ayının İngilizce karşılığı olan January kelimesinin nereden geldiğini biliyor musunuz? January kelimesi “Janus’un ayı” anlamına gelir. Janus, Roma Mitolojisinde geçişlerin ve başlangıçların tanrısıdır. Janus, bir yüzü sağa bir yüzü…
Okumaya Devam EtMİTOLOJİ NEDİR/ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?
Mitler, hayal gücü onları canlı tutsun diye vardır.Albert Camus Mitolojinin kökünü oluşturan mit kavramı kültürel bir olgudur. Mitolojinin etimolojisinde Antik Yunanca ’da “sözü” karşılayan Mytos, Epos ve Logos sözcüğü dikkati…
Okumaya Devam EtMÜJDE, RUBENS
Rubens’in ele aldığı Müjde temalı resimlerden günümüzde Kunsthistorisches Museum’da yer alan 1609-10 tarihli bu örnek 224×200 cm boyutlarında tuval üzerine yağlıboya ile yapılmıştır. Rubens’in bu eserinde ana hatlar sağlam bir…
Okumaya Devam EtARTEMISIA GENTILESCHI
Barok sanatının önemli isimlerinden biri olan Artemisia Gentileschi, 8 Temmuz 1593’te İtalya’nın Roma kentinde dünyaya geldi. Sanat becerilerinin çoğunu ressam olan babası Orazio’dan alan Artemisia, daha küçük yaşlardayken babasının atölyesinde…
Okumaya Devam EtBİR DİRENİŞ KAHRAMANI: YUDIT
Apokrif Yudit Kitabı’nda ele alınan bir öyküden bahsedeceğim sizlere. Pek çok esere konu olmuş bu hikâyenin kahramanı dul bir kadın olan Yudit’tir. Asur kralı Nebukadnezar, Med kralına karşı sürdürdüğü savaş…
Okumaya Devam Et10 KASIM ANILARLA ATATÜRK SERGİSİ
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün vefatının 82’nci yıldönümünde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği “10 Kasım Anılarla Atatürk Sergisi”, bugün 15 farklı ilde eş zamanlı olarak sergiye açıldı. Sergide yer alacak…
Okumaya Devam EtKARİYE’DE YER ALAN FRESKLER VE MOZAİKLERDEN ÖRNEKLER
Yapının Naosuna baktığımızda sol tarafta İsa figürü karşımıza çıkar. İsa sol elinde kutsal kitabı tutmaktadır. Diğer eli ile takdis işareti yapar. Sağ tarafta Meryem ve kucağında çocuk İsa bulunmaktadır. Meryem, çocuk…
Okumaya Devam EtBAROK SANAT
Işık, gölge, dinamizmin sanatçının hayal gücü ile can bulduğu sanat akımı… 1600’lü yılların başlarında dini çalkantılar Avrupa dünyasını etkilemişti. Martin Luther’in Protestan reformu din dünyasının karışmasında en büyük etkenlerdendi. Katolik…
Okumaya Devam EtAŞKTAN YANA YÜZÜ GÜLMEYEN TANRI: APOLLON
Apollon, Zeus ve Leto’nun ikiz çocuklarından biridir. İkiz kardeşi Artemis ile ok kullanmakta usta olan Apollon ne yazık ki aşk hayatında bu kadar başarılı olamamıştır. Etrafına ışık yayan, altın saçlı,…
Okumaya Devam EtFRIDA KAHLO’NUN HENRY FORD HASTANESİ ADLI RESMİ HAKKINDA
Frida’nın geçirdiği trafik kazası, onun bir ömür ağrılar ve acılarla dolu hayat sürmesine sebep olmuştur. Kazada rahmi ve yumurtalıkları da büyük hasar görmüştür. Hamile kalması çok riskli olmasına rağmen büyük…
Okumaya Devam EtABBASİ DÖNEMİ: UHAYDIR SARAYI
Abbasi döneminde Şam’dan Bağdat’a geçen hilafet merkezi, sanat ve kültür açısından büyük değişikliklere öncü olmuştur. İslam sanatının gelişmesinde yerleşim alanlarında diğer uygarlıklarla etkileşim önemli yere sahiptir. Şam’da İslam sanatına Geç…
Okumaya Devam EtTEVRAT’TA ADEM’İN YARATILIŞINDAN, CENNETTEN KOVULUŞA UZANAN SAHNELER
Tevrat’ın başlangıç bölümünde altı günde gerçekleşmiş olan yaratılış öyküsünü görürüz. Yaratılış aşamalarının altıncı gününde yer alan hayvanların ve ilk insanların (Adem ve Havva) yaratılışı hikayesi ile başlar her şey. Bu…
Okumaya Devam EtMODERN TÜRK RESMİNİN ÖNCÜSÜ AVNİ LİFİJ
Öğrencilik hayatında babasının tüm karşı çıkışlarına rağmen, resim sanatı ve anatomi üzerine pek çok eğitim almıştır.1906’da Ayasofya Camii’nde çalışmalar yapan Mimar Henri Prost ile tanışır. Prost, Hüseyin Avni Lifij’in batılı…
Okumaya Devam EtERZURUM ÇİFTE MİNARELİ (HATUNİYE ) MEDRESE
Anadolu’nun Selçuklulardan kalma, dört eyvanlı tipte en büyük yapısı olan ve iki minaresinden ötürü Çifte Minareli olarak adlandırılan Erzurum’daki Hatuniye Medresesi’nin 1253 yılında tamamlandığı düşünülmektedir.Sur duvarlarına dayalı olan bu medrese,…
Okumaya Devam EtPYGMALION VE GALATEA’NIN HİKAYESİ
Bu mitolojik hikâye güzelliğin ve aşkın tanrıçası Venüs’ün toprakları olan Kıbrıs’ta geçer. İçinde aşk olan mitolojik anlatıların olmazsa olmazıdır Venüs. Hikâye, Ovidius’un Metamorphoses adlı eserinde karşımıza çıkar. Eserde Galatea adı…
Okumaya Devam EtATEŞİ ÇALAN TİTAN’IN ÖYKÜSÜ: PROMETHEUS
Hesiodos’a göre Titan soyundan olan İapetos ve Okeanos’un kızı Klymene’den dört erkek çocuk doğar. Bunlar Atlas, Prometheus, Epimetheus ve Menoithios’tur. Her birinin yazgısında, Zeus’un gazabına uğramak vardır. Menoithios ve Atlas,…
Okumaya Devam EtKARİYE CAMİİ
Kariye, Türkiye’nin önemli kültürel miraslarından biridir. Kilise olarak yapılan, fetihle birlikte camiye çevrilen ve Cumhuriyet devrinde müze olarak kullanılmasına karar verilen bu yapı pek çok turistin dikkatini çeken bir yapı…
Okumaya Devam Et