Rubens’in ele aldığı Müjde temalı resimlerden günümüzde Kunsthistorisches Museum’da yer alan 1609-10 tarihli bu örnek 224×200 cm boyutlarında tuval üzerine yağlıboya ile yapılmıştır. Rubens’in bu eserinde ana hatlar sağlam bir şekilde verilmiş, kompozisyon simetrisi sağlanmıştır. Döneminin popüler ışık gölge kontrastlarını kusursuz şekilde vermiştir.
Resimde oyma işçiliğine benzer yaratılan görüntü Rubens’in klasik tasarıma olan ilgisini ortaya koymaktadır. Bu erken çalışma bile Rubens’in karakteristik enerjisini gösterir. Resmin tamamı hareketle yüklüdür. Gabriel, Meryem’e müjdeyi vermek üzere yere inmiştir.
Pelerini hala uçuşunun etkisi ile havalanmış görünüme sahiptir. Saygı ile Meryem’in önünde diz çökmüştür. Solda yer alan Meryem şaşkınlık ya da endişe duyuyormuş gibi hafifçe arkaya yaslanmış gibi görünmektedir. Resmin üstünde yer alan ışık ışınları kutsal ruhu temsil etmektedir. Gökyüzünde , iki figürün üzerinde melekler uçuşmaktadır.
Rubens’in resmettiği bir başka Müjde örneği ise 1628 yılına tarihlenir.
Bu iki yağlıboya resme bakıldığında kompozisyonun farklı biçimlerde işlendiği çok net bir şekilde görülür. Viyana örneğinde gördüğümüz Müjde resminin yanında Antwerp resmi daha özgün bir kompozisyona sahiptir. Meryem sağda diz çökmüş bir şekilde verilmiştir ve bedeni sağa dönük olsa da başını Gabriel’e doğru çevirmiştir. Bir elini önündeki sehpaya yaslamış diğer elini göğsüne götürmüştür. Bakışlarından ve elinin duruşundan şaşkın ve endişeli olduğu anlaşılmaktadır.
Gabriel’in hala havada olduğu ve sol eli Meryem’e uzanırken sağ eli gökyüzünü yani cenneti işaret ettiği görülür. Bir önceki resimde olduğu gibi resmin üstünde yer alan ışık ışınları kutsal ruhu temsil etmektedir. Gökyüzünde , iki figürün üzerinde melekler yer almaktadır.